top of page

Bağlanma stilinizi biliyor musunuz?





Bağlanma teorisi yetişkinlerin romantik ilişkilerde yakınlığı algılayışları ve tepkileriyle ilgili olarak üç ana “bağlanma” stili olduğunu savunur. Hangi bağlanma stiline sahip olduğumuz da istemsizce çekildiğimiz ya da aşık olduğumuz kişilerden, ilişkilerde yaşanılan sorunlara ve ilişkide yorumladığımız kalıp düşüncelere kadar bir çok konunun psikolojik nedenlerine açıklayıcı olur. Her bir kişinin kendi bağlanma stilini öğrenmesi ve anlaması, sağlıklı ilişkiler kurabilmesi açısından önemlidir.



Güvenli Bağlanma

Sevgi dolu, yakınlıktan korkmayan ve genellikle ilişkilerinde memnun olan kişilerin sahip olduğu bir bağlanma stilidir. Partnerlerine şefkat göstermekte zorlanmaklar, güvenmek konusunda sorun yaşamazlar, ihtiyaçlarını ve isteklerini ifade etmekte zorlanmazlar. Sevilmeme yada reddedilme korkusu duymadan fikirlerini ve duygularını partnerleriyle paylaşabilirler. Çözüm odaklıdırlar.




Kaygılı Bağlanma


Partnerlerinin onları sevmekten vazgeçeceğinden dolayı endişelidirler. Terk edilme korkusunu ilişkileri devam ederken ve olası bir problem gündemlerinde yokken bile hissedebilirler. Partnerleri uzak olduğunda bir başkası ile ilgilenme ihtimallerinden kaygılanırlar. İlişkileri hayatlarının odak noktasıdır ve ilişkileri hakkında çok düşünürler. Partnerlerine hızlı bağlanma ihtimalleri vardır. Terk edilme korkuları çok ağır bastığında tepkisel davranıp sonrasında pişman olacakları davranışlarda bulunabilirler.


Kaçıngan Bağlanma


Yakınlığı ve kaynaşmayı özgürlüğü kaybetmekle eşdeğer tutabilirler. Partnerlerinin duygusal ihtiyaçlarına karşılık vermekte zorlanırlar. Bağımsızlığa önem verirler. Duygularını paylaşmamayı tercih edebilirler. Güvenmekte zorluk çekerler ve tek bir partnerle yakınlık kurmak yerine bağlanmanın tam gerçekleşemediği yüzeysel ilişkiler kurma eğilimindelerdir. Çok yakınlıktan gerilebilirler, fakat partnerlerinden ayrıyken onları özleyip bir aradayken de kaçıngan olma eğiliminde olabilirler. İlişkilerin başarısız olma sebebini genellikle karşı tarafta arama eğiliminde olabilirler.

Comments


Klinik Psikolog Gökçenur Büşra Gökçek

  • alt.text.label.Instagram

©2022, Klinik Psikolog Gökçenur Büşra Gökçek. Wix.com ile kurulmuştur.

bottom of page