top of page

Çok fazla hedef koymak neden işe yaramıyor?


Pek çok insan özellikle motivasyon kazanmaya çalıştığı dönemlerde gerçekleştirmek için kendine hedefler koyar ve bunları uygulamaya çalışır. Gerçekçi pencereden baktığımız zaman bir süre sonra fark ederiz ki hedeflerimizin pek azı tamamlanmış olur ya da kısa süreli gündem olur. Sonrasında zamanla hedeflere karşı olan motivasyonumuzu kaybetmeye başlarız.


Çünkü koyulan hedeflerin çok fazla olması kişiye farkında olmasa da çok boğucu gelebiliyor. Koyulan hedef sayısı ne kadar artarsa “ya bu hedefleri gerçekleştiremezsem ne olur” endişesi de eşlik ediyor. Diğer bir konu da koyulan hedefin çok fazla olmasından kaynaklanan nereden başlayacağını bilmeme durumu olabiliyor. Tabi ki, insanın hayatındaki tüm değişkenleri kontrol edebilmesi ne mümkün ne de gerekli bir durum. Fakat hayatımız adına aldığımız tüm hedefleri kontrol etme ve hepsini aynı anda gerçekleştirme hevesi ne yazık ki bir süre sonra kaybolma riskiyle karşı karşıya kalacaktır.


Bununla ilgili ne yapabiliriz?


Uzun vadeli amaçlar için kısa süreli hedefler koyabiliriz. Örneğin, amacım 15 kilo vermekse bunun bir anda olmasını beklemektense kısa süreli hedeflerde ne kadar kilo verebileceğimi planlayarak sabırlı bir şekilde hareket etmek.


Tabi ki planlanan hedeflerde her zaman işler istediğimiz gibi gitmeyebilir. Bu süreci kabullenerek hedefimizin gerçekleşme sürecinde esneme payı bırakabiliriz.


Hedeflerin önem sırasını belirlemek ve zorluk seviyesini belirlemek. Hayatımızdaki önem sırasına göre bu sıralamayı yapabiliriz. Aynı anda pek çok hedefi gerçekleştirmeye çalışmaktansa sıra sıra ve emin adımlarla bu hedeflere gitmek motivasyonumuzu devam ettirebilir.


Hedeflerimizi gerçekleştirmek için her zaman aynı motivasyona sahip olmayabiliriz. Tıpkı gün içerisindeki ruh halimiz gibi motivasyonumuzun da bazen artıp bazen azalması çok normal. Kendimize bu anlamda izin vermemiz tekrar motivasyon sağlayabilmemiz açısından önemli bir faktör olabilir.


Gökçenur Büşra Gökçek

Klinik Psikolog

 
 
 

Kommentare


Klinik Psikolog Gökçenur Büşra Gökçek

  • alt.text.label.Instagram

©2022, Klinik Psikolog Gökçenur Büşra Gökçek. Wix.com ile kurulmuştur.

bottom of page